Jag får ofta den högst befogade frågan ”hur blir en kyckling till”. Det är inte så svårt; det behövs en höna och en tupp. Någon kärlek verkar inte behövas utan pang på rödbetan! Denna befruktning kan vara i flera veckor men vår käre Peppe tar inga chansningar utan fyller på ofta. De äggen som den parade höna lägger är befruktade och kan om hon ruvar dem bli kycklingar.

Man kan inte se på ett ägg om det är befruktat innan det är ruvat några dagar. Det kan inte utvecklas något i äggen om temperaturen inte överstiger 20° och det behöver egentligen vara ca 37° för att det ska vara optimalt. Så vanliga ägg från affären behöver man inte vara orolig för att det ska finnas kycklingar i, det är extremt ovanligt att det är annat än just ätbara god ägg.

Det hela betyder att en höna utan tupp självfallet lägger ägg upp till var 20:e timme under äggsäsong men de är inte befruktade och några kycklingar blir det inte oavsett om hon skulle ruva de äggen. Om man inte har tupp kan man köpa avelsägg från en annan hönsägare och lägga in under hönan. Våra första 3 ägg är från våra egna höns och de 8 som ligger i kläckaren har jag köpt utifrån.

En höna samlar ofta några ägg i sitt rede innan hon går in i ruv-mode och ligger på dem tills de kläcks. Hon är då en sk sur höna. Burrar upp sig, ligger platt som en pannkaka på äggen, vägrar flytta sig och pickar efter den hand som närmar sig. En sur höna är en bestämd höna. Äggen kläcks efter +/- 21 dagar. De ägg som inte kläckts efter 22-23 dagar lämnas oftast av hönan, har de inte kläckts då så är det antagligen något fel på dem. Alla hönor är inte så sugna på att ruva, det varierar. Det varierar även från ras till ras. Dvärgkochin är kända för att vara duktiga ruvare.

När äggen kläcks stannar kycklingarna under mamman tills de är torra. De lever på gulesäcken men börjar tidigt picka efter mat. De har bara dun på kroppen när de kommer till världen men inom en vecka har det börjat komma fjädrar. De håller sig till sin mamma i ganska många veckor. De ligger under henne tills de inte får plats längre och efterhand som de blir mer vuxna och självständiga tar de egna turer i trädgården.

Just nu sitter jag i soffan och hör pip från äggen i kläckaren. Dom är snart här! Åh vill inte gå och lägga mig!

– Vadå flytta hemifrån?

– Nädå vi får plats!