HÖNS

Sommaren 2010 flyttade 5 dvärgkochin höns in hos oss. Inget blev någonsin sig likt igen och det är jag så tacksam för! Dom är så himla roliga att ha, att titta på, att sköta, att prata med, att få ägg från.

Höns är förhållandevis lättskötta. De vill ha mat, vatten, rent i sitt hus, torrt och dragfritt. Vi har lämnat våra utan tillsyn i 1-2 dygn, tex över julafton när vi var bortresta. Det fixar dom utan problem. Men är det längre tid, eller på sommaren när man vill låta dem vara ute på dagen men instängda på natten, så är det ganska lätt att få en granne att hjälpa till. Den givna betalningen är ju färska ägg med knallgul gula!

Jag har läst mig till massor i boken Höns i trädgård av Karin Neuschütz. En bibel.
Sedan har jag använt mig mycket av forumet som finns på Alternativ.nu

Dvärgkochin är en lugn ras som inte flyger speciellt bra, inte låter överdrivet mycket och inte förstör i trädgården. Den är lugn, fridfull och sällskapssjuk. Dom blir lätt tama. Dom passar att ha även i en villaträdgård, kolla med din kommun vad som gäller. Ofta kan du ha höns men måste stänga in dem enligt vissa tider och eventuellt får du inte ha tupp. Bor du utanför detaljplanerat område ska det inte vara några problem.

Sommaren 2011 lät vi låta våra höns ruva fram kycklingar och nu har vi totalt 7 höns!

När jag skriver om våra höns så lägger jag inläggen i kategorin djur. Se gärna vackra bilder här!

20110828-183235.jpg
Favoritbilderna på småttisarna!

13 tankar på “HÖNS”

 1. Almira skriver:

  Hej.
  Härlig blogg måste jag säga!
  så fint ni har det, vi blev lite sugna på höns och jag undrar hur man görmed hönshus, måste man isolera eller räcker det med att göra i ordning lekstuga man har hemma?
  Tacksam för svar.

  • Hej Almira!
   Tack vad snällt sagt!
   Det viktigaste för hönsen är att det är torrt och dragfritt. Minusgrader är inget stort problem. Snarare att vattnet fryser på vintern. Gå gärna in på http://www.alternativ.nu och forum så finns det massor av diskussioner om hönshus. Många använder gamla lekstugor, uthus, stall mm som redan finns.
   Lycka till!!
   Christin

 2. lillemor skriver:

  Vilken rolig blogg, är glad att jag hittat hit! Drömmer också om höns!

 3. skincarebymalinr skriver:

  Jag vill också ha höns! Jag önskade mig det i examenspresent, och var GANSKA övertygad om att de skulle dyka upp, men icke.. Vilka sötnosar, kan de bo med katterna i kattgården? 😉

 4. Vilken mysig blogg du har! Sökte på mastocytom på google och hamnade här. Vi har också hundar katter och höns, plus några får, så jag fastnade naturligtvis för din trevliga blogg. Jag har lagt den i favoriter så jag återkommer snart. 🙂

  • Tack snälla Siv och välkommen hit! Får hade jag gärna haft men det verkar vara ganska mycket arbete med dem? God fortsättning!

   • Hej igen!
    Våra får är av rasen värmländst skogsfår. De är bara fyra stycken och finns för att hålla markerna öppna och skapa lite liv på gården. De har lång päls så de går ute året om med tillgång till ett öppet fårhus där de går in om det regnar. Snö gillar de och ligger helst ute då. De är lättskötta. Klippning två ggr på året och hö o havrekross på vintern. Sommaren fixar de mat själva. Vatten och tillsyn och massor av kel och kramar får de förtås. Ha en fin vår!

 5. Vilken bra sida jag hittade! visst är det roligt med höns och vilka fina hönsbilder! Jag läste också boken Höns i trädgård när vi skaffade Hedemorahöns förra året. Har ni frigående höns i trädgården?
  Ha det!
  /Eva

  • Heej! Tack för din fina hälsning, ska kika in hos dig! Japp, de går fritt i vår inhägnade trädgård, tillsammans med hundar och katt. Må så gott! Christin

 6. Gun-Inger Petersson skriver:

  Hej jag undrar om Du kan hjälpa mig att få tag i 4 New hampshire höns?

 7. Vilket otroligt fint hönshus du har. Nu under sommaren har vi byggt klart vårt hönshus och till helgen får vi hem ett gäng kycklingar. Ska bli så spännande. Gillar din blogg!

Lämna gärna en hälsning! E-post är inte obligatorisk, uteslut det om wordpress kräver att du ska logga in och du faktiskt inte har något konto att logga in på!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: