Och sedan gör man det många gånger. Utan man vet ordet av är man framme.

Jag fick ett mejl igår med frågor om GI och hur man börjar. Det gör mig så fantastiskt rörd och upprymd att folk blir inspirerade av mig, det har aldrig varit min avsikt. Jag vill bara berätta om mina erfarenheter… Jag har skrivit ganska mycket om hur det var i början, bland annat här och flera andra inlägg finns under ”så kom jag i form med GI” ovan. Och här kommer lite mer om hur jag ser på att börja.

Jag tror att man måste bestämma sig, och ha en övertygelse. Kanske vara jäkligt trött på något hos sig själv; att man har en badring runt magen, att man inte kan gå upp för en trappa utan att bli andfådd, att man alltid får blodsockerfall, att man mår dåligt i magen eller något annat konkret man vill förändra. Att bara ha ett svävande mål om att må bättre är ganska svårt att jobba mot.

Sedan får man komma på hur man ska göra för att nå sitt mål. Kanske är det träning, kanske är det kost, kanske är det att hinna med sig själv som är målet och då behöver man ju veta hur man ska uppnå det. Om man inte redan kan allt om ämnet kanske man behöver läsa på. Läsa hur kroppen fungerar och hur den reagerar på vad vi stoppar i den. Fundera över hur din förändring ska fungera över tid, hur ska du göra för att få detta till en del av ditt liv. Kanske behöver du bestämma dig för att en dag i veckan göra veckomenyer och handla eller avsätta tid ett par dagar i veckan för träning. När det handlar om en ny rutin så måste du räkna med att det tar lite tid att lära sig, det kommer inte att gå automatiskt efter första veckan.

Nu vet du vad du ska göra och hur du ska göra det. Då är det bara att börja. Sätt en fot framför den andra och upprepa jäkligt många gånger. Tänk inte att du ska gå 1000 steg, tänk: nu tar jag ett steg och nu tar jag ett till. Att tänka att man har 20 kg att gå ner verkar ganska mycket jobbigare än att tänka yes nu har jag gått ner 1kg nu tar vi nästa. Var inte för hård mot dig själv, du kommer säkert att ha svårigheter i början innan du har lärt dig hur den nya maten och din kropp fungerar, strunta i det och ta nya tag.

Fira när det går bra! När du har tränat 10 gånger får du köpa en ny träningströja. När du har gått ner 5kg får du en ny kokbok. Väg och mät dig och din kondition och styrka så att du kan mäta dina framgångar.

Berätta för din familj och dina bekanta vad du gör och varför. Förklara att du gärna kommer på middag men kommer avstå från vissa saker, berätta att de inte behöver göra någon speciell mat för din skull men att du kommer att äta det som passar dig.

Att börja med GI är faktiskt inte svårt och många märker positiva resultat ganska fort och då kommer ny motivation. Kanske ska man tänka sig för och inte försöka göra för många stora förändringar samtidigt; det kan kanske bli lite mycket att både börja äta nyttigt, vara miljövänlig, handla ekonomiskt, träna och sluta röka på en gång! Bestäm dig för en sak och låt det andra komma efterhand. Börjar man väl med en sak brukar man vilja göra andra hälsosamma val också. När man har kommit igång brukar det ta emot att göra något som sabbar det, men man kan ju hjälpa sig själv genom att resa ut allt skräp och inte köpa nytt. Titta åt ett annat håll i affären och gå fort förbi. Hitta något gott, nyttigt som du kan unna dig när du blir sugen.

Ja jag kan fortsätta länge. Egentligen vill jag bara säga, ta reda på vad du ska göra, hur du ska göra och sedan gör du det. Det finns ju fler duktiga GI:are där ute, har ni fler tips på HUR MAN BÖRJAR, hur man går från pulvermos och snabbpasta till god och mättande mat? Snälla skriv en kommentar och berätta!

Detta betongfat har jag gjutit och vitsipporna kommer från vår trädgård.

Annonser