Önskar att jag kunde skriva GI saft men det exprimentet misslyckades. Provade med sukrin (från Lchf butiken) men det kristalliserade sig när saften svalnade och resultatet blev beskt. Men om man någon gång vill dricka saft så verkar det bästa alternativet vara hemmagjord med råsocker. Du slipper konstgjorda färg- och smakämnen och kan dra ner på sockret. Saften blir brun, men vad gör det?

20110620-004616.jpg
Förslag på recept:

40-50 blomklasar
2 liter vatten
1-1,5 kg råsocker
3-4 citroner
50 gram citronsyra

– Lägg blommor och tunnt skivade citroner i rent stort kärl (10l hink) gärna med lock.
– Koka upp vatten och socker i en stor kastrull. Rör ut sockret, tar lite tid med råsockret. Tillsätt citronsyra. Häll över blommorna.
– Låt flädersaften stå att dra i några dygn, fem dygn räcker. Gärna svalt.
– Sila av flädersaften i silställning eller gör en egen av silduk (linnehandduk) och durkslag till en ren stor bunke eller kastrull.
– Förvarar du flädersaften i frysen behövs inte konserveringsmedel.
– Fördela flädersaften i fryspåsar, lagom mängd till en kanna saft i varje (1-3 dl).
Låt dig väl smakas!!!